Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Романтика у 21 столітті у таємничому Тадж-Махалі

user
Олександр Гапонов
16/08/2022
4077
0
Романтика у 21 столітті у таємничому Тадж-Махалі

На легендарній мармуровій лаві люблять фотографуватися молодята та щасливі наречені. Натхненням, безумовно, є велика потойбічна історія кохання, яка стоїть за створенням захоплюючого духу будівлі. Парадоксально, але одна з найсумніших фотографій леді Діани, зроблена на знаменитій лавці перед культовим символом кохання без Чарльза. 

Поговоримо про Тадж-Махал, на що варто звернути увагу під час подорожі, а також таємничу легенду. Про це має знати кожен, хто вирішив відвідати це місце.

Історія кохання написана Тадж-Махалом

Тадж-Махал подарував світу, мабуть, найромантичнішу історію кохання в історії архітектури. Монумент був побудований індійським правителем Шах-Джаханом на згадку про кохану дружину Мумтаз-Махал – перлину палацу, яка загинула при народженні чотирнадцятої дитини.

Раптова смерть дружини стала настільки сумним і важким випробуванням для імператора, що він оголосив дворічний державний жалобу, а 1632 р. розпочав будівництво усипальниці на її честь. І завдяки цьому ми можемо побачити унікальну споруду в Індії, яка щороку продовжує дивувати мільйони туристів. Візит до Індії безумовно був би неповним без ретельного огляду цієї архітектурної перлини. Агра разом із Делі та Джайпуром належить до трійці, яка називається Золотим Трикутником.

Читайте також: Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Цікавий факт

1983 року він також був внесений до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Протягом дня колір білого мармуру поступово змінюється від ніжно-рожевих тонів уранці до насиченого золотого раннього вечора. Говорять, що зміна кольору символізує зміну настрою дружини імператора протягом дня.

Король Шах-Джахан був мусульманином, і згідно з мусульманськими уявленнями, будівля мала стати раєм. Через те, що у будівництві брали участь багато індійців, то на будівлі можна знайти й індуїстські елементи.

На територію можна потрапити через три ворота. Головні ворота "Дарваза-і-Рауза" розташовані з південного боку та оформлені у тому самому стилі, що й сам Тадж-Махал. Сади, що оточують головну гробницю, займають площу близько 17 гектарів та розділені клумбами та декоративними басейнами. Найкрасивіший вид на будівлю відкривається при погляді у води штучного каналу на світанку чи заході сонця.

Читайте також: Що подивитися в Дубліні - столиці Ірландії

Коли вигляд найкрасивіший і чому весілля влаштовують саме тут

Кращий вид на Тадж-Махал відкривається рано вранці, на світанку, коли він освітлений сонцем, що сходить, а мармур забарвлюється в романтичний рожевий колір. З цієї причини в околицях пам'ятника є багато готелів, що пропонують номери для наречених з видом на Тадж-Махал. Тільки уявіть це вранці з відкритими шторами.

Місцеві жителі рекомендують поспостерігати за визначною пам'яткою протягом кількох годин, щоб побачити зміну кольору мармуру. До речі, іноді Тадж-Махал відкрито і вночі.

Біле одкровення з іншого світу

Вхід до мавзолею здійснюється через гарні вхідні ворота, які символізують уявний вхід до раю. Сама гробниця має восьмигранний план поверху, складається з п'єдесталу, бані. Вона ж прикрашена різними рельєфами та інкрустована справжнім напівдорогоцінним камінням. Могили охороняють чотири мінарети висотою 40 метрів, які розташовані на більшій відстані, ніж зазвичай, і навмисно відведені убік.
Це зроблено для того, щоб можливе падіння під час землетрусу не загрожувало куполу мавзолею.

Цікавий факт

Будівельний матеріал був доставлений із кар'єру за 300 кілометрів, його перевозили понад 1000 слонів. Вода в каналах поєднувалася з рожевою водою, а фонтани розбризкували аромат по околицях.

Інтер'єр повний символів

В першу чергу головна будівля вражає своїми розмірами. Менше 57 метрів завширшки та 73 метри заввишки, Тадж-Махал є однією з найбільших гробниць у світі. На білих стінах усередині сяють чорний мармур, рельєфи різної глибини, а також давньоперські вірші.

У центрі мавзолею лежать два прикрашені саркофаги імператора та його дружини.
Їх захищає мармурова огорожа з рослинним орнаментом та каліграфічними елементами. Але насправді останки лежать у склепі під головним приміщенням — ісламська традиція забороняє багато прикрашені гробниці.

Не дуже приємний факт

Для індійського відвідувача вхід до будівлі коштує 20 рупій, для іноземного – 750 рупій. Це обґрунтовується деякими бонусними послугами – наприклад, вхід до туалетів безкоштовний, у комплекті півлітрова пляшка води та бахіли.

Не тільки в саму гробницю, а й на її п'єдестал не можна входити ні у взутті, ні в шкарпетках. Гробниця імператора та його дружини — безумовно, не єдина будівля в комплексі, яку варто подивитися. На східній стороні Тадж-Махала ви знайдете будинок з двома куполами, відомий як Джаваб. Раніше він використовувався для розміщення паломників. Також завітайте до могили улюбленого слуги імператора та інших дружин. Основним будівельним матеріалом тут переважно є червоний піщаник.

На захід від комплексу знаходиться мечеть - будівля, яка використовується для поклоніння Аллаху.

Таємниці Тадж-Махала

Хоча гробниця була побудована з любові імператора до своєї дружини, всі інші його дружини та улюблені слуги знайшли в ній свій останній притулок. Вся будівля є прикладом ідеальної симетрії. Єдине місце, яке не відповідає геометричній гармонії, це гробниця самого Шах-Джахана. Спочатку він мав намір побудувати собі гробницю поруч із Тадж-Махалом із чорного мармуру.

Однак, перш ніж він зміг здійснити цю мрію, його син Аурангзеб ув'язнив його у фортеці Агер. Надгробок, під яким він спочиває, парадоксально, єдине, що порушує ідеальну симетрію: воно розташоване поруч із могилою Мумтаз-Махал, геометричним центром Тадж-Махала.

Раніше сади були сповнені троянд і нарцисів. Однак після окупації Індії британці перебудували комплекс, який набув свого нинішнього вигляду, натхненого англійськими замковими парками. Проте кислотні дощі позбавили мавзолей характерного яскраво-білого кольору. Так що іноді Тадж-Махал доводиться балувати спеціальною грязьовою корою, яка видаляє забруднення з його поверхні.

За найсміливішими оцінками будівництво імператора обійшлося в один мільярд доларів США за сьогоднішніми мірками. Будівництво тривало близько 22 років. У радіусі кількох кілометрів можна використовувати тільки електромобілі або пересуватися на рикші. Це робиться для того, щоб зменшити кількість викидів, що завдають шкоди будівлі.

За даними BBC, влада Індії заборонила людям, що живуть поряд з мавзолеєм, використовувати коров'ячий гній через побоювання пошкодження важливого пам'ятника Тадж-Махал. За їхніми словами, через забруднення повітря ця біла мармурова будівля, дуже популярна у туристів, жовтіє.

Відвідування без гіда

Найчастіше Тадж-Махал відвідують без гіда, саме тому ловіть кілька фактів, на які слід звернути увагу:

  1. На в'їзних воротах 22 вежі, саме стільки років тривало будівництво.
  2. На вершині купола на 10-метровому декоративному стовпі зображено місяць, що символізує ісламську архітектуру. Той же мотив колони ви знайдете на підлозі, там вона повністю виготовлена ​​із золота і важить неймовірні 1000 кілограмів.
  3. Весь купол нагадує квітку лотоса, яка у свою чергу є індуїстським символом. Однак квітка не росте вгору, а спрямована вниз і уособлює горе.
  4. Білі квіти, ніби приклеєні до мармуру, вирізані і є траурними квітами - ірисами. Мотиви постійно повторюються.
  5. Вся конструкція ідеально симетрична. Коли цар наказав побудувати мечеть у цьому районі, така ж будівля мала з'явитися на іншій стороні району. Але друга будівля ніколи не використовувалася.
  6. Прикраса складається з 60 видів дорогоцінного або напівдорогоцінного каміння. Те, що ви бачите в рослинних мотивах, що повторюються, на плитках, - це шматочки дорогоцінного каміння, вставлені в заздалегідь підготовлені мармурові плитки. Традиційне мистецтво досі використовується не лише для ремонту Тадж-Махала. З Агри можна привезти унікальний сувенір – наприклад, тарілку, піал або столик.

Практична інформація: забудьте про цукерки та селфі-палиці

Тадж-Махал відвідують до 4 мільйонів туристів на рік, тому потрібно бути готовим до можливих черг і запастися терпінням – але краса мавзолею напевно того варта!
Щоб не зашкодити пам'ятник, туристи мають пройти перевірку безпеки. Не рекомендується носити великі сумки, громіздкі книги, штативи для фотоапаратів і палиці для селфі.

Хоча фотографувати в приміщенні можна, вам потрібно буде вимкнути камеру всередині. Перед входом до саду зробіть перерву на перекушування — усередині не можна їсти навіть цукерки. Місцеві екскурсоводи відгукуються про гробницю з великою повагою, часто слово "красива" звучить в інтерпретації синонімічно.

Як і коли відвідати Тадж-Махал

Тадж-Махал розташований в індійському місті Агра в штаті Уттар-Прадеш, приблизно 200 км від Делі. Дістатись до Індії можна літаком, тільки бронюйте квитки завжди заздалегідь. До речі, купити квитки на літак та ще й на прямий рейс, можна за допомогою сервісу Skybooking.

У п'ятницю вся будівля недоступна, оскільки місцева мечеть використовується для молитов, з цієї причини будівля закрита протягом усього Рамадану. Час роботи будівлі з 6:00 до 19:30.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
тадж-махал
туристи
поради
пам'ятки
індія
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Де відзначити Різдво в Україні у 2023 році

Різдво в Україні - це особливе свято, наповнене теплом, радістю та традиціями. Воно супроводжуєть...

img

Підвищення цін на квитки громадського транспорту в Німеччині

Тарифи на громадський транспорт у Німеччині помітно зростуть. Усі місцеві логістичні компанії вже...

img

Tomorrowland - найгучніший музичний фестиваль у Бельгії

Tomorrowland - легендарний фестиваль, про який чув кожен і для цього навіть не обов'язково бути ф...

img

Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Ясіня - маленьке, чарівне селище в самому серці Закарпатської області. Розташоване на висоті 650 ...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок